Domů
no flash

učitel

(věčný) žák
Již světoznámý český antropolog a lékař Aleš Hrdlička (1869-1943) definoval Tři všeobecné zákony šíření lidstva:
  • -ve směru nejmenšího odporudnes: cestování letecky, lodí nebo na SUPER last minute, nejlépe z nějakého slevomatu Úžasný
  • -ve směru největších slibností, zvláště co se týká potravy a podnebí
    ... jasně: bufetová strava, nejlépe all inclusive, mořský vánek, koupačka, pro někoho krásná děvčata, pro jiné…?
  • -tlakem vnitřním neb silou zezadu hladem, epidemií, tlakem svých či jiných lidí … zkrátka - konečně bez manžela/ky!
I přes zřetelný vývojový posun jsme stále spjati s živočišnou říší, od níž jsme se odloučili jen naším osobitým historickým vývojem… již Neandrtálci žili na otevřených tábořištích, v jeskyních i pod útesy skal - nežijeme na našich cestách vlastně podobně? Jen útulek je trochu luxusnější, maso a krev z mamuta nahradil steak a víno či něco ostřejšího, vyhledáváme krajinu divokou našemu srdci, bez střelky na kompasu, sever se na krátko promění v jih… ale potřeby zůstávají. Krásné cestování do oblastí nejlákavějších slibností Vám přeje Miroslav Hrdlička
Cestovní kancelář ToulkyEvropou.cz, RNDr.Miroslav Hrdlička, telefon: 739356390
Dárkový poukaz
Měšťanský dům U zlaté lodi

Kontakt


CK Toulky Evropou.cz
Měšťanský dům U zlaté lodi
Zlatnická 7 (170m od OD Bílá Labuť)
110 00 Praha 1 - Nové Město

Telefon:+420 739 356 390
Tel./Fax:         +420 235 310 114
Email:     info@toulkyevropou.cz
     kolektivy@toulkyevropou.cz
IČ:           16175166
DIČ:         CZ 5508042001
Majitel CK Toulky Evropou.cz je členem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) AČCKA

Napište nám:

Vaše e-mailová adresa:

Zpráva pro nás:


Vyhledat


Prověřená společnost 2015
Prověřená společnost 2016

Nové články

Vietnam-země snů
Budapešť
Dominikánská republika
RNDr. Jaroslav Hofmann


Počasí v Evropě


Pojištění

Pojištění u Union

Vídeňská Apfelstrudelshow

 

Apfelstrudelshow,

jak se během pár minut naučíte péct pravý vídeňský jablečný štrůdl.

Ve Vídni můžete zažít ledacos a tak nepřekvapí, že přímo v samotném srdci habsburského mocnářství na zámku Schönbrunn, pod kavárnou Residenz, vás zasvětí do tajů přípravy této originální vídeňské speciality, která se sem dostala z Turecka - vítejte na vídeňské show jablečného štrúdlu.

Potřebujete k tomu vlastně jen dvě věci – těsto a náplň. Pokud byste si nechtěli náplň připravovat sami, je možné si ji zakoupit již připravenou.

Pokud chcete, aby bylo těsto vláčné a lehce zpracovatelné, ponořte ho před přípravou štrúdlu zhruba na půl hodiny do slunečnicového oleje.

Na těsto potřebujete hladkou mouku, vejce, trochu olivového oleje a vlažnou vodu. Všechny ingredience zpracujte do hladkého těsta.

Na náplň potřebujete kyselá jablka (doporučený druh Granny Smith), strouhanku, skořicový cukr, citronovou šťávu, rozinky (pokud není štrúdl určený pro děti, tak jej na 24 hodin namočte do rumu.

Ke zpracování těsta potřebujete kromě místa také velkou utěrku ze 100%ní bavlny. V Schönbrunnu používají speciální pracovní plochu, kterou sice asi doma mít k dispozici nebudete, ale pro vyválení těsta je velmi praktická. Těsto umístěte na pracovní plochu a prsty začněte rozmačkávat těsto, uprostřed musí ale zůstat kopeček; pak začněte válet těsto pomocí válečku a zároveň otáčet plošinou. Když je těsto dostatečně vyválené, začněte jej vytahovat - k tomu budete potřebovat minimálně pěsti, případně celé předloktí.

A jak poznáte, že je těsto správně vypracované a flexibilní? – protagonistka show nadzvedne těsto a nažene pod něj vzduch, těsto bude na plošině jako bublina.

Jak poznáte, že je těsto správně vyválené? Stará legenda praví, že se přes vyválené těsto daly přečíst noviny, případně recept právě na štrůdl.

Pak začne plnění – potře máslem, aby se těsto dobře slepilo. Naplní a začne a ukáže, proč je potřeba utěrák – zavine jím štrúdl.

Na koncích zbydou ošklivé konce – co s nimi? Zatočit, a pak uříznout, na koncích budou takové jako knoflíky. Zbytek těsta lze použít na případné díry v těstě.

Pomocí utěrky se pak štrúdl přemístí na plech. Potře se pořádně máslem a dá se péct cca na 200 stupňů (jinak podle typu trouby). Také se doporučuje, aby se ihned po vytažení z trouby štrúdl potřel horkým máslem (zůstane vláčný).

U východu jsou připravené letáčky, kde najdete různé kontakty. Existuje infolinka, kam můžete zavolat, kdykoli budete mít nějaký problém při přípravě štrúdlu. Můžete taky svůj „nepovedený" štrúdl vyfotit a fotky poslat – na základě toho vám poradí, čeho se vyvarovat, co děláte špatně.

Nahoru Domů Mapa webu
toolbar
© 2011 - 2017 Toulky Evropou.cz
TOPlist
powered by:

Warning: require_once(8b6ba655fbfac6d6cd06172.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /disk_1/www/cz/toulkyevropou/www/gal_strudel.php on line 544