Domů
Cestovní kancelář specializovaná na poznávací zájezdy po zemích, které jste navštívili a chcete je lépe poznat.

učitel

(věčný) žák
Již světoznámý český antropolog a lékař Aleš Hrdlička (1869-1943) definoval Tři všeobecné zákony šíření lidstva:
  • -ve směru nejmenšího odporudnes: cestování letecky, lodí nebo na SUPER last minute, nejlépe z nějakého slevomatu Úžasný
  • -ve směru největších slibností, zvláště co se týká potravy a podnebí
    ... jasně: bufetová strava, nejlépe all inclusive, mořský vánek, koupačka, pro někoho krásná děvčata, pro jiné…?
  • -tlakem vnitřním neb silou zezadu hladem, epidemií, tlakem svých či jiných lidí … zkrátka - konečně bez manžela/ky!
I přes zřetelný vývojový posun jsme stále spjati s živočišnou říší, od níž jsme se odloučili jen naším osobitým historickým vývojem… již Neandrtálci žili na otevřených tábořištích, v jeskyních i pod útesy skal - nežijeme na našich cestách vlastně podobně? Jen útulek je trochu luxusnější, maso a krev z mamuta nahradil steak a víno či něco ostřejšího, vyhledáváme krajinu divokou našemu srdci, bez střelky na kompasu, sever se na krátko promění v jih… ale potřeby zůstávají. Krásné cestování do oblastí nejlákavějších slibností Vám přeje Miroslav Hrdlička
Cestovní kancelář ToulkyEvropou.cz, RNDr.Miroslav Hrdlička, telefon: 739356390
Dárkový poukaz
Měšťanský dům U zlaté lodi

Kontakt


CK Toulky Evropou.cz
Měšťanský dům U zlaté lodi
Zlatnická 7 (170m od OD Bílá Labuť)
110 00 Praha 1 - Nové Město

Telefon:+420 739 356 390
Tel./Fax:         +420 235 310 114
Email:     info@toulkyevropou.cz
     kolektivy@toulkyevropou.cz
IČ:           16175166
DIČ:         CZ 5508042001
Majitel CK Toulky Evropou.cz je členem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) AČCKA

Vyhledat


Prověřená společnost 2021
Prověřená společnost 2020
Prověřená společnost 2019
Prověřená společnost 2018
Prověřená společnost 2017
Prověřená společnost 2016
Prověřená společnost 2015
Počasí v Evropě


Pojištění

Pojištění u Union

Historie lineckého koláče

 

Linecký koláč – sladký velvyslanec Lince

Populární koláč z hornorakouského města na Dunaji je považovaný za nejstarší známý koláč pojmenovaný po tomto městě. Je známý již nejméně od roku 1653 z kuchařky, kterou napsala hraběnka Anna Margarita Sagramosa. V Rakousku je registrovaný jako tradiční potravina (Traditionelle Lebensmittel). Vyrábí se v několika variantách z lineckého těsta potřeného marmeládou a na povrchu zdobeného mřížkou z těsta. Pro přípravu se používají známé ingredience: máslo, vaječný žloutek, moučkový a vanilkový cukr, hladká mouka a někdy citronová šťáva pro dochucení. Jeho výroba probíhá ve (stříbrné) míse, podobné dnešním formám na paštiky, koření se přidává pouze v jedné vrstvě a to formou dobře okořeněné mřížky, součástí jeho výroby jsou mandle.

 

A zde je recept na „originální linecký koláč" podle Konditorei Jindrák přímo z Lince, https://www.jindrak.at/en/linzer-torte.

 

Ingredience:

150 g másla

250 g mouky

150 g práškového cukru

100 g pražených lískových oříšků

1 vejce

koření (vanilka, citron, skořice, drcený hřebíček)

10 g prášku do pečiva

300 g rybízové marmelády.

 

Máslo promícháme s cukrem. Přidáme prosetou a s práškem do pečiva smíchanou mouku, oříšky, vejce a koření. Hotové těsto necháme vychladnout, odpočinuté jej vyndáme z lednice a rozčtvrtíme. Tři čtvrtiny těsta vyválíme do výšky zhruba 1,5cm (průměr koláče je asi 22 cm) a potřeme marmeládou. Ze zbylého těsta vyformujeme roličky, kterými olemujeme okraj a na povrchu koláče z nich vytvoříme mřížku. Potřeme vajíčkem a po straně posypeme mandlemi. Pečeme 40-45 minut při zhruba 190 stupních Celsia. Přejeme hodně zdaru!... a dobrou chuť Usmívající se

 

Výrobu zaručeně pravého koláče si můžete vyzkoušet sami, třeba v Hofbäckerei k.u.k., Inhz Fritz Rath v Linzi, http://www.kuk-hofbaeckerei.at/ tak, jak jsme si to vyzkoušeli i my – a že všem chutnalo!

 

Zjednodušené a zmenšené verze lineckého koláče složené ze dvou plátků pečeného těsta spojených marmeládou, známé jako linecká kolečka (Linzer Augen – „linecké oči"), příp. jeho zmenšená verze bez zaoblených tvarů se označuje jako linecké cukroví – k vidění a zakousnutí bývá v alpských zemích, ale také u nás, zpravidla během Vánoc.

Nahoru Domů Mapa webu
toolbar
© 2011 - 2024 Toulky Evropou.cz
TOPlist